Založ si blog

Ukončenie podnikania: Riešením je malý konkurz

 

Podnikatelia v týchto dňoch zažívajú mimoriadne ťažké časy a do ekonomických ťažkostí ich dostala nepriaznivá situácia. V niektorých segmentoch je doslova nemožné vyvíjať podnikateľskú činnosť. Za všetko môže pandemická situácia a nutné epidemiologické opatrenia.
Preto sú viacerí ľudia nútení, ukončiť svoje podnikanie. Ak je to aj váš prípad, určite rozmýšľate nad tým, ako z toho čo najrýchlejšie von. V legislatíve našťastie máme právny rámec rýchleho likvidačného konania.

Reč je o takzvanom malom konkurze, teda likvidačnom konaní, ktoré vyhovuje najmä menším firmám a podnikateľom. Teda presne tým, ktorí môžu mať v súčasnej dobe finančné problémy. Malý konkurz je ideálny pre reštaurácie, salóny krásy či malé s.r.o.
Ide o spôsob, ako odísť z podnikateľského prostredia, či trhu urýchlene. Ministerstvo spravodlivosti si uvedomilo podstatu takéhoto likvidačného konania v čase pandémie, preto novelizovalo zákon č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Od nového roka sa tým zmenila aj právna úprava malého konkurzu.

Podstatou je, že konanie je nízko-nákladové a podobá sa osobnému bankrotu. Celé konkurzné konania sa začína po podaní návrhu zo strany dlžníka, či osoby oprávnenej ho podať v mene dlžníka. Návrh spolu so zoznamom majetku, záväzkov, dlžníkov a účtovných závierok je potrebné podať na príslušný okresný súd.

Ten má spravidla 15 dní na vyjadrenie. Navrhovateľ je zároveň povinný pred podaním návrhu na malý konkurz, zaplatiť súdu takzvaný preddavok na úhradu nákladov malého konkurzu vo výške 500 eur.

Pri takomto likvidačnom konaní je potrebné, aby mal dlžník štatutárny orgán, ten by mal spolupracovať so správcom.
Síce malý konkurz môžeme považovať za flexibilné riešenie pre niekoho, kto už nemá záujem ďalej pokračovať v podnikateľskej činnosti, nejde o jednoduché riešenie ktoré zvládne každý.

Súdy nemajú povinnosť žiadať opravu návrhu a preto veľké množstvo každoročne zamietajú. Vyhnúť sa zamietnutiu môžete ľahko. Oslovte odborníkov, ktorí vám vypracujú návrh na vyhlásenie konkurzu a pomôžu vám prejsť celým procesom čo najrýchlejšie.

 

Viacej informácií ohľadom likvidácii spoločnosti nájdete –Tu

Do obchodného registra už musíte zapísať aj rodné číslo

23.03.2021

Povinnosti sa pre spoločnosti opäť menia. Dnes je už potrebné do obchodného registra zapísať aj ďalšie údaje. Zbystriť pozornosť musia spoločnosti, ktoré sa do registra zapísali do 30.septembra 2020. Prinášame vám prehľad toho, čo sa mení a dokedy je potrebné, pripraviť sa na zmeny. Čo sa vlastne mení? Doteraz sa pri spoločníkoch, či iných ľuďom, ktorí [...]

Dočasná ochrana podnikateľov od 01. 01. 2021 – stručný sprievodca

08.03.2021

Rok 2020 znamenal ťažké obdobie pre mnohých podnikateľov. Práve z toho dôvodu prišlo Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky s návrhom nového zákona, ktorého úlohou je pomôcť podnikateľom prekonať náročné obdobie ťahajúce sa i do nasledujúceho roka. Nový zákon č. 421/2020 Z. z bol schválený 8.12. 2020. Dočasná ochrana podnikateľov od 1.1. 2021 má [...]

Zmeny v Obchodnom zákonníku od 1. 10. 2020

24.09.2020

K 1.10.2020 vstúpi do platnosti najnovšia novela Obchodného zákonníka. V nasledovnom článku vám prezradíme, čo sa od tohto dátumu zmení v problematike likvidácie spoločnosti a osôb v exekúcii. Likvidácia spoločnosti po novom Proces likvidácie spoločnosti prechádza významnými zmenami. Tieto zmeny sa týkajú všetkých spoločností, ktorých likvidátor je zapísaný do [...]

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

spolocnostsk

Odkúpenie a likvidácie spoločností | slovensko - český blog | firma a spoločnosť | Pravda.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 24335x
Priemerná čítanosť článkov: 2434x

Autor blogu