Založ si blog

Dočasná ochrana podnikateľov od 01. 01. 2021 – stručný sprievodca

 

Rok 2020 znamenal ťažké obdobie pre mnohých podnikateľov. Práve z toho dôvodu prišlo Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky s návrhom nového zákona, ktorého úlohou je pomôcť podnikateľom prekonať náročné obdobie ťahajúce sa i do nasledujúceho roka. Nový zákon č. 421/2020 Z. z bol schválený 8.12. 2020. Dočasná ochrana podnikateľov od 1.1. 2021 má svoje jasné pravidlá. Na rozdiel od pôvodného znenia zákona č. 62/2020 Z. z., nový zákon nepočíta len s dôsledkami vládnych opatrení proti ochoreniu COVID-19. Nový zákon stanovuje univerzálne podmienky a oslobodenia, ktoré vyplývajú zo zlej finančnej situácie v určitom období.

 

Čo je to dočasná ochrana podnikateľov a kto ju môže využiť?

Dočasná ochrana predstavuje časovo obmedzené obdobie, počas ktorého má podnikateľ alebo spoločnosť možnosť prekonať finančné ťažkosti. Tento čas by mal každý podnikateľ využiť na to, aby opäť rozbehol svoje podnikanie a uspokojil svojich veriteľov. Dočasnú ochranu je možné chápať ako jeden z typov neodkladných opatrení súdu. Dočasná ochrana predstavuje nielen ochranu pred veriteľmi, ale zároveň i upravuje možnosti, ktoré môžu podnikatelia a spoločnosti využiť pri preklenutí finančných problémov a na pokračovanie v ďalšom podnikaní.

O dočasnú ochranu môže žiadať každý podnikateľ, ktorý sídli na území Slovenska. Samozrejme, v samotnom zákone existujú i určité výnimky, ktoré predstavujú napríklad banky alebo poisťovne. Kompletný zoznam výnimiek je možné nájsť na stránkach Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky. O dočasnú pomoc môže požiadať každý podnikateľ (prípadne právnická osoba), ktorý je zapísaný v registri partnerov verejného sektora.

 

Čo je potrebné splniť pri žiadosti o dočasnú ochranu podnikateľov?

Pri záujme o dočasnú ochranu je potrebné podať na príslušný súd elektronickú žiadosť. V tomto prípade nie je možné spoliehať sa na žiadosť v papierovej forme. Na tento účel slúži špeciálne vytvorený formulár a žiadosť musí byť podpísaná a následne i autorizovaná žiadateľom.

Ak podnikateľ nedisponuje vlastným elektronickým podpisom, je potrebné spoľahnúť sa na pomoc právnika. Súčasťou žiadosti sú i ďalšie náležitosti (napr. vyhlásenie, že s dočasnou ochranou súhlasí nadpolovičná časť veriteľov alebo vyhlásenie, že podnikateľ je oprávnený túto žiadosť podať). Ak plánujete tento typ žiadosti podať, odporúčame vám obrátiť sa na skúsených odborníkov, ktorí vám vysvetlia všetky potrebné náležitosti.

 

autor: konzultant – firemné právo

Do obchodného registra už musíte zapísať aj rodné číslo

23.03.2021

Povinnosti sa pre spoločnosti opäť menia. Dnes je už potrebné do obchodného registra zapísať aj ďalšie údaje. Zbystriť pozornosť musia spoločnosti, ktoré sa do registra zapísali do 30.septembra 2020. Prinášame vám prehľad toho, čo sa mení a dokedy je potrebné, pripraviť sa na zmeny. Čo sa vlastne mení? Doteraz sa pri spoločníkoch, či iných ľuďom, ktorí [...]

Ukončenie podnikania: Riešením je malý konkurz

08.02.2021

Podnikatelia v týchto dňoch zažívajú mimoriadne ťažké časy a do ekonomických ťažkostí ich dostala nepriaznivá situácia. V niektorých segmentoch je doslova nemožné vyvíjať podnikateľskú činnosť. Za všetko môže pandemická situácia a nutné epidemiologické opatrenia. Preto sú viacerí ľudia nútení, ukončiť svoje podnikanie. Ak je to aj váš prípad, [...]

Zmeny v Obchodnom zákonníku od 1. 10. 2020

24.09.2020

K 1.10.2020 vstúpi do platnosti najnovšia novela Obchodného zákonníka. V nasledovnom článku vám prezradíme, čo sa od tohto dátumu zmení v problematike likvidácie spoločnosti a osôb v exekúcii. Likvidácia spoločnosti po novom Proces likvidácie spoločnosti prechádza významnými zmenami. Tieto zmeny sa týkajú všetkých spoločností, ktorých likvidátor je zapísaný do [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

spolocnostsk

Odkúpenie a likvidácie spoločností | slovensko - český blog | firma a spoločnosť | Pravda.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 24347x
Priemerná čítanosť článkov: 2435x

Autor blogu