Založ si blog

Do obchodného registra už musíte zapísať aj rodné číslo

Povinnosti sa pre spoločnosti opäť menia. Dnes je už potrebné do obchodného registra zapísať aj ďalšie údaje. Zbystriť pozornosť musia spoločnosti, ktoré sa do registra zapísali do 30.septembra 2020. Prinášame vám prehľad toho, čo sa mení a dokedy je potrebné, pripraviť sa na zmeny.

 

Čo sa vlastne mení?

Doteraz sa pri spoločníkoch, či iných ľuďom, ktorí vystupovali v mene spoločnosti, nezapisovalo do obchodného registra rodné číslo a ani číslo občianskeho preukazu. To sa ale teraz zmenilo. Chýbajúce údaje je teda potrebné do registra doplniť do 31.septembra 2021. Povinnosť zápisu majú spoločníci aj konatelia, jediní akcionári, ale aj členovia dozornej rady či predstavenstva. Novinka platí aj pre prokuristov, správcov na výkon nútenej správy, vedúcich organizačných zložiek a likvidátorov.

Aké údaje sa dopĺňajú?

Záleží od toho, či zapisujete údaje fyzickej alebo právnickej osoby. Fyzická osoba musí uviesť dátum narodenia a rodné číslo. Pri cudzincoch je potrebné uviesť číslo pasu, doklad o pobyte a číslo občianskeho preukazu. V prípade, že je spoločník právnická osoba, uvádza sa identifikačné číslo, ak bolo pridelené.

Ako údaje zapísať?

Identifikačné údaje je možné zapísať len elektronicky. Slúži na to formulár: Návrh na zápis zmeny zapísaných údajov do obchodného registra, ktorý nájdete na stránke rezortu spravodlivosti.
Súčasťou zápisu má byť aj príloha, ktorá osvedčuje to, že údaje sú správne. Potrebovať budete aj elektronický podpis. Celý návrh podávate cez štátny web slovensko.sk. Po podaní návrhu je potrebné uhradiť aj správny poplatok 33 eur.

Čo ak som nedodržal lehotu?

Najjednoduchšie je vždy všetky lehoty dodržať. Ak by sa vám však predsa len stalo, že zápis údajov do konca septembra neurobíte, zápis si vás počká. Ak ako spoločnosť požiadate o zápis iných zmien, teda napríklad zmenu sídla, súd vás najprv vyzve o doplnenie chýbajúcich identifikátorov. Na ich zapísanie budete mať 15 dní.

autor: konzultant – firemné právo

 

Dočasná ochrana podnikateľov od 01. 01. 2021 – stručný sprievodca

08.03.2021

Rok 2020 znamenal ťažké obdobie pre mnohých podnikateľov. Práve z toho dôvodu prišlo Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky s návrhom nového zákona, ktorého úlohou je pomôcť podnikateľom prekonať náročné obdobie ťahajúce sa i do nasledujúceho roka. Nový zákon č. 421/2020 Z. z bol schválený 8.12. 2020. Dočasná ochrana podnikateľov od 1.1. 2021 má [...]

Ukončenie podnikania: Riešením je malý konkurz

08.02.2021

Podnikatelia v týchto dňoch zažívajú mimoriadne ťažké časy a do ekonomických ťažkostí ich dostala nepriaznivá situácia. V niektorých segmentoch je doslova nemožné vyvíjať podnikateľskú činnosť. Za všetko môže pandemická situácia a nutné epidemiologické opatrenia. Preto sú viacerí ľudia nútení, ukončiť svoje podnikanie. Ak je to aj váš prípad, [...]

Zmeny v Obchodnom zákonníku od 1. 10. 2020

24.09.2020

K 1.10.2020 vstúpi do platnosti najnovšia novela Obchodného zákonníka. V nasledovnom článku vám prezradíme, čo sa od tohto dátumu zmení v problematike likvidácie spoločnosti a osôb v exekúcii. Likvidácia spoločnosti po novom Proces likvidácie spoločnosti prechádza významnými zmenami. Tieto zmeny sa týkajú všetkých spoločností, ktorých likvidátor je zapísaný do [...]

karlova ves, električka, bratislava, Segnerovsa

V Karlovej Vsi zrazila električka chodkyňu, skončila v nemocnici

23.04.2024 11:18

Polícia chodcom zdôrazňuje, že sú povinní dať električke prednosť aj na neriadených priechodoch pre chodcov.

kalamita, lykožrút, Čierny Balog

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva

23.04.2024 10:56

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca.

medveď, svit

Po cyklistickom chodníku vo Svite sa pohyboval medveď

23.04.2024 10:43

Mesto Svit v Popradskom okrese vyzýva obyvateľov i návštevníkov na opatrnosť.

sunak

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie migrantov do Rwandy

23.04.2024 10:35

Migrantov by mali deportovať bez ohľadu na ich pôvod, ak prídu do Británie nelegálne.

spolocnostsk

Odkúpenie a likvidácie spoločností | slovensko - český blog | firma a spoločnosť | Pravda.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 24322x
Priemerná čítanosť článkov: 2432x

Autor blogu